Magyarországi lakosok számára

Kínzó fejfájás? Kérdezzen egy migrénest!

Van a fejfájás. Van az erős fejfájás. Van a kínzó, szűnni nem akaró fejfájás. És van a migrén. Persze egyik fejfájás típus sem kellemes és szinte nincs is olyan ember, aki ne élte volna át a hasogató, lüktető, szúró, vagy csak egy folyamatos nyomással az életét megkeserítő fejfájások egyikét. A migrén azonban ennél sokkal intenzívebb fájdalom és mivel a lakosság körülbelül 12-14%-át (ezen belül a nők 20-24%-át) érinti1, fontos, hogy hatékonyan csillapítsuk és a betegek minél hamarabb átvészeljék ezt az időszakot.

A migrén rohamokban jelentkező fejfájás, amely Magyarországon körülbelül egymillió embert érint; jellemzően a 25–55 év közöttieket. A nők körében ez az arány a háromszorosa a férfiakhoz képest2. Jellemzően féloldali, lüktető-görcsös jellegű, hányingerrel, hányással, a külvilági ingerekre való érzékenységgel társulhat. Gyakori előfordulásán túl a migrén elsősorban azért jelentős, mert a fájdalom és a kísérő tünetek a migrénes beteg számára jelentős nehézséget jelenthetnek. A migrén lehet viszonylag gyors lefolyású (4 óra), de eltarthat akár 72 órán keresztül is. A fizikai aktivitás fokozhatja a fájdalmat; a betegek negyedénél pedig aura (vizuális élmények, csőlátás, látótér-kiesés) előzi meg a migrénes rohamot.3

A migrén gyakran súlyos, és ideiglenesen munkaképtelenséget okoz, különösen akkor, amikor rosszulléttel jár együtt. Ilyenkor enyhítheti a rosszullétet, ha a migréntől szenvedő beteg egy csendes, nyugodt, besötétített szobában pihen fénytől és zajtól mentesen ameddig a fájdalma nem csillapodik. Az egyik legegyszerűbb, egyben leghatásosabb módszer a migrénnel összefüggő fájdalom csillapítására a jeges vizes borogatás4. A gyömbérből készült tea pedig enyhíti a hányingert és képes a migrénes rohamok hosszát és a fájdalom intenzitását is csökkenteni.5 Az ideális környezet biztosítása mellett fontos a hatékony, gyógyszeres fájdalomcsillapítás is.
A Quarelin a fejfájás és migrén specialistája. A közel 50 éves múltra visszatekintő, 3 komponensű, hazai fejlesztésű gyógyszer egyedülálló Magyarországon. Ez az egyetlen márka, amely három hatóanyag segítségével veszi fel a harcot a migrénnel szemben:

  1. Fájdalomcsillapító: A metamizol-nátrium hatékony fájdalomcsillapító
  2. Görcsoldó: A drotaverin simaizom görcsoldó hatású, amely az erek ellazítása révén hozzájárul a fejfájás csillapításhoz
  3. Hatásfokozó: A koffein a központi idegrendszerre ható vegyület, amely fokozza a fájdalomcsillapítók hatását